Ombruk
Produkter eller materialer brukes på nytt til samme formål som før, uten at de må bearbeides noe særlig. Dette kan for eksempel være klær eller bygningselementer som stålbjelker, murstein eller vinduer som brukes om igjen av andre.
Gjenbruk
Blir ofte brukt litt upresist om ombruk, materialgjenvinning og energiutnyttelse.
Forberedelse til ombruk
Innebærer at kasserte produkter og materialer blir sjekket for skader og reparert dersom de ikke er i orden. På den måten kan de brukes på nytt, for eksempel en trepall som repareres før den brukes videre.
Gjenvinning
En samlebetegnelse for materialgjenvinning og energiutnyttelse.
Materialgjenvinning
Avfall som omdannes til nye produkter, for eksempel ved at et plastmateriale smeltes om til plastpellets som kan brukes til å lage nye plastprodukter. Dette blir ofte kalt for resirkulering.
Resirkulering
Et generelt begrep som beskriver en prosess der ressurser, råvarer og produkter er i omløp og brukes om igjen i et kretsløp.
Energiutnyttelse
Prosesser der energien fra avfall som brennes utnyttes i fjernvarmeanlegg som varmer opp bygg eller til å generere elektrisitet.
Ressurseffektivitet
En betegnelse som brukes for å beskrive hvordan vi utnytter ressursene vi har tilgjengelig på en effektiv måte slik at minst mulig går til spille, for eksempel når vi gjør om matavfal til biogass og ulike typer biogjødsel.
Verdikjede
Betegnelsen på ulike stadier som materialer/produkter gjennomgår i løpet av sin levetid, fra uttak av råvarer og produksjon via bruksfasen til avfallshåndtering.
Kretsløp/”sirkulær”
Verdikjeder der produktene/materialene på ulike måter brukes lengst mulig og om igjen i et kretsløp.
Kilde: Miljødirektoratet